Učitavanje

Dosta vam je plaža i ljenčarenja pa bi htjeli vidjeti nešto novo, ali niste sigurni što? Da bi neki kulturni spomenik ili prirodna atrakcija bili uvršteni na popis Svjetske kulturne ili prirodne baštine moraju proći strogi proces odabira i zadovoljiti puno kriterija.Hrvatska, iako je mala, se može pohvaliti s čak 10 lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a koje možete istražiti.

1.   Dioklecijanova palača u Splitu

Iako u Splitu imate razne lokacije za vidjeti, Dioklecijanova palača je definitivno na vrhu tog popisa. Sagrađena je oko 300. godine, a u njoj je boravio rimski car Dioklecijan nakon povlačenja s prijestolja do smrti. Po čijoj je arhitektonskoj ideji palača izgrađena i tko su bili njeni graditelji, ne zna se točno. Ostaci palače su upisani na UNESCO-ov popis još 1979. godine.

2.   Eufrazijeva bazilika u Poreču

Zbog nezadovoljstva tadašnjom crkvom, biskup Eufrazije je odlučio u Poreču sagraditi baziliku po kojoj će ga pamtiti. Osim što je ostao zapamćen, bazilika sada pripada jednom od najznačajnijih svjetskih spomenika, a na popis UNESCO-a došla je 1997. godine. Kao jedna od prvih rimskih kolonija u Istri, Poreč nudi razne povijesne znamenitosti koje pričaju priču o nekim davnim vremenima.

3.   Plitvička jezera

Plitvice su najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj, a zbog svoje prirodne ljepote se već 1949. godine proglašene prvim nacionalnim parkom. Proces osedravanja predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera 1979. godine dobila međunarodno priznanje upisivanjem na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

4.   Romanički grad Trogir

Zbog niza povijesnih građevina, Trogir nazivaju muzejom na otvorenom. Povijesna jezgra grada je najbolje sačuvan romaničko – gotički grad u cijeloj centralnoj Europi. Upravo zbog toga je cijelo središte grada proglašeno UNESCO-vom svjetskom baštinom.

5.   Stari grad Dubrovnik

Od osnutka u 7. stoljeću do danas, Dubrovnik je bio poseban. Zidine starog grada su izvanredno očuvani kompleks javnih i privatnih, sakralnih i svjetovnih građevina zbog kojeg je Dubrovnik omiljena destinacija turista iz cijelog svijeta. Na popisu UNESCO-a nalazi se od 1979. godine.

6.   Šibenska Katedrala

Katedrala sv. Jakova gradnju je započela u venecijanskom gotičkom stilu, a dovršena je u stilu toskanske renesanse. Ova trobrodna bazilika je jedina građevina koja nema zidarskih elemenata. Konstruirana je jedinstvenom metodom u kojoj se u cjelinu slažu precizno isklesani kameni dijelovi. Zbog tog jedinstvenog stila je 2000. godine uvrštena na popis UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

7.   Starogradsko polje

Smješteno na Hvaru, Starogradsko polje je najveće i najplodnije tlo na jadranskim otocima, a parcelizacija istog potječe iz vremena grčke kolonizacije. Suhozid označava njihove međe te su se čestice, zahvaljujući tome, održale u izvornom obliku do danas. 2008. godine je Starogradsko polje dodano na UNESCO-ov popis jer su nasadi maslina i vinograda ostali nepromijenjeni od prve kolonizacije starih Grka.

8.   Stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici

Stećci su nastali između 12. i 16. stoljeća, a isklesani su od jedinstvenog komada kamena koji odražava vještine i znanje majstora koji ga je izrađivao. Zbog svoje posebnosti su na UNESCO-ov popis stigli 2016. godine. Često su bili ukrašavani raznim motivima, ali najpoznatiji je čovjek s podignutom desnom rukom. Na teritoriju Hrvatske ih se nalazi oko 4000 na dvije lokacije: Velika Crljavica i Mala Crljavica (Cista Velika) te Dubravka/sv.Barbara (Konavle). Osim u Hrvatskoj, ima ih i u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

9.   Mletački sustav obrambenih utvrda iz 16 i 17. stoljeća

Iako nikada nije bila borbeno ni obrambeno aktivna, utvrda sv. Nikole specifična je zbog svog trokutastog oblika koji je u Europi bio izuzetno rijedak. Smještena na malom otoku, podignuta je zbog osvajanja grada Skradina od strane Turaka 1522. godine.
Obrambene zidine grada Zadra danas odvajaju povijesni dio grada od ostatka, a nekada ih je povezivao tek pokretni most. Izgrađene su s ciljem obrane od Osmanskog carstva.
Šibenska utvrda i obrambene zidine Zadra dvije su od 6 komponenti venecijanskog obrambenog sustava. Tri se nalaze u Italiji, a jedna u Crnoj Gori, a na popis UNESCO-ove svjetske baštine dodane su 2017. godine.

10.  Iskonske i drevne bukove šume Karpata i drugih regija Europe

Bukove šume čine izvanredan primjer nedirnutih šumskih područja u umjerenom klimatskom području. Prvi puta su na UNESCO-ov popis dodane 2007. godine, a obuhvaćale su područja u Ukrajini i Slovačkoj. 2011. su pridružena šumska područja Njemačke, a 2017. je na listu stigla i Hrvatska s još devet drugih zemalja.
U Hrvatskoj su 3 lokaliteta koja su dio ove serije, a to su:
a) Nacionalni park Paklenica
b) Hajdučki i Rožanski kukovi
c) Nacionalni park Sjeverni Velebit

 

Više iz kategorije

21.
Vel
Napisao Ultra kombi transfer

Skriveni Biser Kiklada - Amorgos

19.
Vel
Napisao Ultra kombi transfer

Šetnja kroz povijest - Mont Saint-Michel

16.
Vel
Napisao Ultra kombi transfer

Veličanstveni Dvorci Njemačke

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Ede Murtića 6, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00