Učitavanje

Što nudi Poreč?

Istražite ovaj povijesni gradić

Ako tražite mali i šarmantni primorski gradić koji nudi i dnevne i večernje aktivnosti, Poreč je idealan izbor. Povijesne znamenitosti za ljubitelje povijesti, prekrasne plaže za uživanje u suncu i uske kamene ulice za lutanje po gradu, za svakoga ponešto. Poreč je dovoljno malen da ga možete istražiti u jednom danu, a odličan je kao i početna pozicija za istraživanje ostatka Istre.

Što bi trebali posjetiti u Poreču

Eufrazijeva bazilika

Poreč je bio jedna od prvih rimskih kolonija u Istri, a po Eufrazijevoj bazilici poznat je diljem svijeta. Priča kaže da je biskup Eufrazije, došavši u Poreč, bio nezadovoljan skromnošću postojeće crkve te je, nadahnut umjetnošću Bizanta, odlučio sagraditi baziliku po kojoj će ga pamtiti. To mu je i uspjelo jer Eufrazijeva bazilika pripada jednom od najznačajnijih svjetskih spomenika te je zbog toga 1997. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.
Povijest odjekuje iza svakog ugla ove jedinstvene crkve, a sama zgrada je vrlo dobro očuvana, s prekrasnim freskama na zidovima i stropu. Spektakularni mozaici kojima je ukrašena glavna apsida najveće su blago bazilike, a mnogu tragovi još uvijek podsjećaju na biskupa koji ju je izgradio. Unutrašnjost bazilike možete posjetiti svakim danom osim nedjelje i crkvenih blagdana. Osim predivne unutrašnjosti, možete se popeti na zvonik s kojeg se pruža veličanstven pogled na Poreč i okolicu.

Stari grad Poreč

Centar Poreča karakteriziraju povijesne građevine i uske kamene ulice što znači da šetnju gradom nikako ne smijete propustiti. Poreč je u antičko vrijeme imao forum, kao i svi rimski gradovi, danas glavni gradski trg Marafor. Na trgu se nalazio hram posvećen bogu Marsu po kojem je trg i dobio ime. U neposrednoj blizini nalaze se i ostaci Neptunovog hrama, koji ima titulu najvećeg u Istri iako je sačuvan samo dio zida i temelja. U svakom slučaju, šetnja gradom vam daje osjećaj nekih prošlih vremena, a zgrade u gradu nude pogled u prošlost.

Ulice Decumanus i Cardo Maximus

Izvorni raspored ulica koje su postojale dok je Poreč bio rimska kolonija, prisutan je i danas. Ulica Decumanus povezuje zapad i istok, dok ulica Cardo Maximus povezuje sjever i jug te glavni trg Marafor. Ove ulice svoja imena nose već 2000 godina pa su svakako zavrijedile vašu pozornost. Brojna događanja mogu vam odvući pozornost, ali sve je to dio ugođaja koji pruža ovaj šarmantni gradić.

Porečke skulpture

Javna zbirka najvećih hrvatskih suvremenih i modernističkih kipara smjestila se u užoj povijesnoj jezgri grada, a sastoji se od jedanaest djela. Tako je centar Poreča postao prava galerija na otvorenom.

QR kodovi na rivi

Danju se ističu tamnijom bojom, a tijekom noći su osvijetljene, višemetarske linije pričaju priču o povijesti grada. Svaka linija na dijelu koji od mora gleda prema starome gradu ima oznaku, napisanu na hrvatskom, engleskom i talijanskom te simbol i stoljeće u kojem je nastala. Ima ih 13, a svaka od njih pokazuje neku od porečkih znamenitosti. Uz svaku liniju postavljen je i QR kod koji vam daje informacije o samoj građevini, ali i kako doći do nje.

 

Više iz kategorije

04.
Sij
Napisao Ultra kombi transfer

Novogodišnje odluke za sve putnike

27.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Top 5 skijališta u Italiji

23.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Gdje ići gledati Polarnu svjetlost

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Froudeova ulica 3, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00