Učitavanje

Znamenitosti Pule iz Rimskog doba

Iako je života na području Pule bilo i prije, najznačajniji ostaci datiraju iz Rimskog doba. Grad je utemeljen kao „kolonija cezarijana“ između 46. i 45. godine prije Krista, s ciljem da bude jedno od uporišta rimskog osvajanja na području Jadrana.
O društvenom i ekonomskom položaju Pule u Rimskom carstvu govore mnogi predmeti i arheološke iskopine, a mi vam danas donosimo 6 najbitnijih.

1. Arena (Amfiteatar)

Osim što je najpoznatiji simbol Pule, Arena je i jedan od najbolje očuvanih amfiteatara na svijetu. Gradnja je započela još u 1. stoljeću, otprilike kada i gradnja Koloseuma u Rimu.
U srednjem vijeku su se u Areni priređivali viteški turniri i sajmovi, a danas služi za različite festivale i koncerte. Iako je nekada mogla primiti i do 20 000 gledatelja, taj broj se smanjio na 5 000.
U podzemnom dijelu nekad su vrijeme provodili gladijatori, a danas tamo možete pogledati izložbu “Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”.

Cijena ulaznice je 70 kn za odrasle,a za djecu i studente 35 kn. Radno vrijeme je od 8 -23 h, ali nakon 22 h više ne možete ući, samo izaći.

2. Malo rimsko kazalište

Osim amfiteatra, tadašnji stanovnici Pule su se mogli pohvaliti s još dva kazališta. Jedno se nalazilo izvan gradskih bedema na padini brda Zaro, a drugo ispod Kaštela, unutar gradskih bedema, tzv. Malo rimsko kazalište. Izgrađeno je u 1. stoljeću, a od njega su danas očuvani ostaci temelja scenske zgrade te polukružni dijelovi rekonstruiranog gledališta.

3. Forum

Forum se smjestio na zapadnoj strani grada uz morsku obalu. Da bi ga sagradili na tom mjestu u 1. stoljeću, rimski su robovi morali nasipavati obalu. Forum je tada kao i danas imao upravnu i gospodarsku funkciju. Od hramova smještenih na Forumu, u potpunosti je očuvan samo Augustov Hram posvećen rimskom caru Augustu.
Tijekom ljetnih mjeseci Forum je glavno središte zbivanja i domaćin brojnih kulturnih manifestacija.

4. Slavoluk Sergijevaca (Zlatna vrata)

Slavoluk je smješten uz istočni rub nekadašnjih gradskih zidina, na trgu Portarata. Iako zlatnih vrata više nema, danas tako nazivaju slavoluk koji još uvijek ponosno stoji. Vanjski dio slavoluka je bogato ukrašen, dok je dio unutar zidova ostao većim dijelom klesarski neobrađen.
Danas uz slavoluk na trgu stoji pozornica rezervirana za kulturne manifestacije i događaje.

5. Mozaik kažnjavanja Dirke

Legenda kaže da je Dirka zbog ljubomore zatvorila sestričnu Antiopu u tamnicu jer se zaljubila u Zeusa i rodila mu dva sina koje je Dirka prognala da lutaju šumom. Nakon mnogo godina majka i sinovi su se sreli, ali im Dirka naređuje da dovedu bika i svežu majku kako bi je bik rastrgao, misleći da ju neće prepoznati. Zeus preko pastira obavještava mladiće da je riječ o njihovoj majci te oni umjesto nje, zavežu Dirku.
Pulski mozaik prikazuje trenutak kad Antiopini sinovi dovode bika pred svezanu Dirku. Ovaj restaurirani mozaik možete pronaći u ulici Benediktinske opatije, na broju 13.

6. Herkulova vrata

Herkulova vrata su najstarija sačuvana vrata koja su nastala kada je ustrojena kolonija na području Pule. Smještena su između dvije kule, a na vrhu je uklesana Herkulova glava koja je danas jedva prepoznatljiva. Puno rimsko ime Pule bilo je Colonia Iulia Pollentia Herculanea pa je moguće da je to bio zaštitni znak grada.
Vrata nisu nešto bogato ukrašena pa se pretpostavlja da u Rimsko doba nisu bila posebno značajna, a danas su ulaz u Zajednicu Talijana u Puli.

 

 

 

Više iz kategorije

04.
Sij
Napisao Ultra kombi transfer

Novogodišnje odluke za sve putnike

27.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Top 5 skijališta u Italiji

23.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Gdje ići gledati Polarnu svjetlost

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Froudeova ulica 3, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00