Učitavanje

Venecija - mali gradić s velikom povijesti

Must see u Veneciji

Ljepotica na vodi u kojoj se poželite izgubiti :)

Iako se ovaj grad sastoji od 117 manjih otoka, kada čujete Venecija, mislite samo na jedan. Poznata po kanalima, godndolama i uskim ulicama, Venecija se smatra jednim od najljepših gradova svijeta. Ovaj povjesni otočić dom je za oko 60 000 ljudi, a još ga barem toliko turista dnevno posjeti tako da je gužva nešto na što se svakako trebate pripremiti.

Venecija je kao mali labirint s puno izlaza na more i kanale u kojem se želite izgubiti. Zato svakako preporučamo da ugasite Google Mapse i mobitel iskoristite za fotkanje predivnih kanala, trgova i uličica koje ćete srest u lutanju gradom.

Vjerojatno najpoznatiji dio Venecije i prvo što ćete vidjeti kada stignete je Canal Grande. Dugačak je 4 km u obliku slova „S“ i dijeli Veneciju na dva dijela. Najbolji način za razgledavanje i obilazak Velikog kanala je vožnja javnim prijevozom, koji je u ovom slučaju brod. Ako vam je kopno draže, možete prošetati bočnim dijelom većeg dijela Velikog kanala, a postoje četiri mosta koji vam omogućuju prelazak: Ponte della Costituzione, Ponte dell´Accademia, Ponte degli Scalzi i Ponte di Rialto. Svaki je most drugačiji i očaravajući, a za pogled niz kanal i savršenu fotku se isplati gurati kroz gužvu.

Slijedeća stvar koju ne smijete propustiti je Trg sv. Marka, odnosno Piazza San Marco, koji se oduvijek se smatrao središtem Venecije. Zbog svoje veličine ga nazivaju piazza, dok se svi ostali trgovi zovu campi. Kao što je bio i prije, popularan je i danas pa se tamo održavaju mnogi venecijanski festivali. Na trgu možete popiti kavu, kupiti suvenire ili jednostavno upijati ljepotu koja vas okružuje.

Na trgu Sv. Marka nalazi se istoimena bazilika koja je tokom povijesti bila nekoliko puta rušena i obnavljana, a zbog raskošnog dizajna od 11. stoljeća naziva se Chiesa d'Oro (Crkva od zlata). Ulazak u baziliku je besplatan, pa slobodno možete ući unutra i diviti se zlatu, freskama, mozaicima i drugim skulpturama kojima je ukrašena. Radno vrijeme bazilike je uglavnom do 17 h, pa uzmite to u obzir da joj se nebi divili samo izvana.

Odmah pokraj nalazi se i Duždeva palača. Ona je nekada bila službena rezidencija mletačkog dužda, ali i mjesto brojnih političkih institucija Mletačke Republike. Danas je muzej u kojem se nalaze slike, freske, skulpture, namještaj i predmeti primijenjene umjetnosti.

Most uzdaha, jedan od najpoznatijih u Veneciji, izgrađen je u 17. stoljeću kako bi povezao stari zatvor koji se nalazio u Duždevoj palači s novim koji je bio preko puta. Jedan od rijetkih zatvorenika koji je uspio pobjeći iz ovog zatvora je slavni zavodnik Giacomo Casanova. Legenda kaže da je most dobio ime po tome što su osuđenici s njega bacili posljednji pogled na slobodu i život te uzdahnuli, iako se s mosta zapravo skoro ništa ne vidi. Osim te priče, moderna legenda kaže da će zaljubljeni parovi koji u zalazak sunca prođu ispod mosta i poljube se, ostati vječno zaljubljeni.

Ako ste poželjeli Veneciju pogledati iz zraka, Zvonik Bazilike Sv. Marka je idealno mjesto za to. Ne morate se brinuti, neće vas dočekati hrpa stepenica, već lift koji će vas dovesti do gore u samo par sekundi. Zvonik ima pet zvona, a svako je označavalo nešto drugo. Marangona je najveće i jedino izvorno zvono, a označavalo je početak i završetak radnog dana i sjednice Velikog vijeća. Najmanje zvono je Renghiera ili Maleficio koje je najavljivalo pogubljenja. Karte za zvonik možete kupiti online, a kako nebi dugo čekali ima i opcija gdje birate vrijeme u koje želite doći i time izbjegnete čekanje u redu.

Više iz kategorije

04.
Sij
Napisao Ultra kombi transfer

Novogodišnje odluke za sve putnike

27.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Top 5 skijališta u Italiji

23.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Gdje ići gledati Polarnu svjetlost

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Froudeova ulica 3, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00