Učitavanje

 

Jedna od mnogih hrvatskih ljepota je NP Krka koji se smjestio u Šibensko – kninskoj županiji na prostoru od 109 km². Nacionalnim parkom je proglašena 1985. godine. Osim rijeke Krke, u nacionalnom parku je i donji tok rijeke Čikole.

Jeste li znali da su tvrde stijene koje okružuju rijeku Krku nekada bile morsko dno? Nekada davno (jaaaako davno), to more je bilo dio Tetis oceana iz kojeg su se izdigli i Dinaridi.

Sedra je česta pojava u dinarskom kršu, ali u rijetkim situacijama stvara naslage kakvi su na rijeci Krki. Sa svojih sedam sedrenih slapišta, Krka je prirodni i krški fenomen.

Bilušića buk

Prvi od slapova je Bilušića buk koji se stisnuo u kanjonu, oko 16 km od izvorišta. Današnji izgled mijenjan je miniranjem četiri puta zbog sprječavanja poplava u Kninskom polju. Slap je poprilično bučan, ali je jedini na kojem nema energetskog iskorištavanja vode rijeke.

Slap Brljan

Dva kilometra nizvodno, na izlazu iz kanjona, Krka se proširuje u Ćorića jezero (Brljansko jezero) koje je djelomično nastalo rastom sedrene barijere slapa Brljan. Voda se preko slapa prelijeva samo za visokih voda jer prokopanim tunelom odvodi do hidroelektrane „Miljacka“. U toplom dijelu godine slap je suh i beživotan, ali zato je najljepši u proljeće kad se sve zazeleni.

Manojlovački slapovi

Najviši i najljepši slap Krke je Manojlovački slap koji se sastoji od niza sedrenih barijera ukupne visine od 59,6 metara. U podnožju slapa ima ruševina mlinova, a uz tok rijeke malih polja i pašnjaka. Kao i Brljan, ovaj slap presuši u toplim mjesecima zbog obližnje hidroelektrane. Najljepši pogled na slap je s ruba kanjona na bukovičkoj strani, naravno, u proljeće.

Slap Rošnjak

Skriven u netaknutoj prirodi, slap Rošnjak je najniži slap Krke. Smjestio se kilometar nizvodno od Manojlovačkog slapa stisnut između visokih litica.  Zbog nepristupačnosti i mističnosti, narod ga je prozvao Oltarom, te na njemu nikad nisu postojale mlinice. Bez obzira na nedostupnost, u toplim mjesecima i njegova voda odlazi do hidroelektrane.

Miljacka slap

Kilometar dalje od slapa Rošnjak između visokih stijena nalazi se Miljacka slap visok 23,8 m. Ovdje se toku rijeke Krke pridružuju vode rijeke Zrmanje. Podno slapova, na lijevoj strani nalazi se hidroelektrana Miljacka stara preko 100 godina. Stotinjak metara nizvodno nalazi se špilja Miljacka II. koja je dom zaštićene čovječje ribice.

Roški slap

Roški slap je ima dobio po gradini Rog, a specifičan je po čunjevima koji se javljaju u podnožju slapa. Preko slapa prolazi cesta još iz rimskih vremena, a na obje strane rijeke se nalaze mlinovi. Neki mlinovi su obnovljeni i vraćeni u izvornu funkciju. Obnovljena je i stupa za izradu vune te valjavica za pranje sukna koje su spomenici ruralnog graditeljstva i gospodarske prošlosti.

Skradinski buk

Skradinski  buk posljednja je i najduža sedrena barijera na rijeci Krki. Preko 17 stepenica Skradinskog buka raspoređenih na 800 metara dužine prelijevaju se zajedničke vode rijeka Krke i Čikole tvoreći jedan od najljepših i najneobičnijih krajobraza. Ovdje možete pronaći puno obnovljenih mlinova od kojih su neki pretvoreni u suvenirnice, konobe i izložbene prostore, a preko rijeke vodi pješačka staza.

 

Kupnja ulaznica online nije trenutno moguća, već se karte prodaju isključivo na recepcijama u Parku. Držite se pravila parka, ali i trenutnih uputa vezanih za koronu i uživajte u ljepotama ovog prekrasnog nacionalnog parka.
Za prijevoz kao i uvijek stojimo na raspolaganju! Ako vas još nešto zanima, slobodno se javite!

Više iz kategorije

14.
lip
Napisao Ultra kombi transfer

Kako provesti uspješan team building

12.
lip
Napisao Ultra kombi transfer

Poluotok Karpas - netaknuta oaza Cipra

10.
lip
Napisao Ultra kombi transfer

Aktivan odmor u norveškom raju

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Ede Murtića 6, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00