Učitavanje

Sarajevo - idealna vikend destinacija

Ćevapi, turska kava i povijesne znamenitosti

Kultura, ljudi i fina hrana čin Sarajevo posebnim i uvijek vam se drago vratiti :)

Prva asocijacija na Sarajevo sigurno su ćevapi, a onda turska kava. To je nešto bez čega posjet Sarajevu ne smije proći, ali ipak, ovaj grad nudi puno više. Ljubitelji povijesti znat će da je Sarajevski atentat bio neposredni povod za Prvi svjetski rat. Možda ćete se i sjetiti da su Zimske olimpijske igre 1984. godine održane upravo tamo. Ali jeste li znali da Sarajevo imalo javnu rasvjetu već davne 1895. i da se iste godine gradom kretao tramvaj na električni pogon što je tada bila rijetkost u metropolama.


Baščaršija je srce Sarajeva koje tamo ponosno stoji još od 15. stoljeća, a nama je na prvom mjestu lokacija koje morate posjetiti kada se nađete u Sarajevu. Male suvenirnice, miris ćevapa i pečene kave (da, kava se peče, a ne kuha) daju poseban štih ovom starom dijelu grada. Veći dio povijesnog nasljeđa nalazi se upravo tamo. Najveći uspon doživjela je u 16. stoljeću kada je čaršija bila podijeljena po zanatima, 80 vrsti zanata bilo je raspoređeno po ulicama tako da su srodni zanati bili u istim ulicama. Na Baščaršiji se nalazi i Gazi Huserev – Begova biblioteka, najstarija knjižnica u BiH koja od svog osnutka 1537. godine do dan danas radi bez prekida. S koje god strane ušli u taj dio grada u nekom trenutku ćete doći do Baščaršijskog trga gdje se nalazi poznata drvena fontana Sebilj. Ovaj trg se još zove Trg golubova, ali kad stignete tamo bit će vam jasno i zašto.

 

Kada obiđete Baščaršiju, uputite se ulicom Telali prema Vijećnici. Ona je otvorena 1896. godine, gradnju je započeo arhitekt Karlo Paražik, nastavio Alexander Wittek, a nakon što je izvršio samoubojstvo, gradnju je nastavio Ćiril Iveković. U ljeto 1992. tijekom opsade Sarajeva Vijećnica, u kojoj je tada bila smještena sveučilišna knjižnica, je zapaljena. 2014. obnovljena Vijećnica je otvorena povodom stogodišnjice Sarajevskog atentata i danas služi za brojne svečanosti, promociju kulturnih događaja i kao izložbeni prostor.

 

Ako se od Vijećnice uz Miljacku prošećete Obalom Kulina bana, doći ćete do Muzeja Sarajeva. To je lokacija na kojoj se odvio Sarajevski atentat, gdje je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Možda niste ljubitelji povijesti, ali ovo mjesto je zavrijedilo barem da ga posjetite.

 

Kad vam dojadi grad i gužva vrijeme je za odmor u prirodi, a Sarajevo nudi i to. Trebevićka žičara jedan je od simbola grada koji je tokom opsade potpuno uništen, ali na sreću i obnovljen. Žičara je puštena u promet 2018. godine i povezuje centar grada s planinom Trebević te je jedno od omiljenih izletišta Sarajlija. Još jedna zelena lokacija koja preporučujemo je Vrelo Bosne, odnosno izvor rijeke Bosne gdje će vas oduševiti netaknute prirodne ljepote i simpatični labudovi i patkice.

 

Grad je idealan za vikend putovanje i bijeg iz rutine, a zbog fine klope i bogate povijesti bit će vam drago da ste odabrali upravo Sarajevo. Skupite ekipu za jedan odličan vikend i javite se, a mi ćemo se pobrinuti da sretno stignete na svoje odredište! :) 

Više iz kategorije

04.
Sij
Napisao Ultra kombi transfer

Novogodišnje odluke za sve putnike

27.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Top 5 skijališta u Italiji

23.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Gdje ići gledati Polarnu svjetlost

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Froudeova ulica 3, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00