Učitavanje

Jeste li znali da je Rovinj nekada bio otok koji je 1763. godine povezan s kopnom? Zahvaljujući tome, stari dio grada se nalazi na poluotoku okruženom morem.

Rovinj je mali morski gradić, ali može puno ponuditi. Ako želite ležati na plaži, piti vino i isprobavati domaću kuhinju ili se baviti poviješću i razgledavanjem sve to možete u Rovinju. Šarmantan stari dio grada, prekrasni pogledi, slikoviti zalasci sunca i kristalno čisto more čine ovaj mali gradić posebnim i čarobnim.

Donosimo vam top 10 lokacija koje morate posjetiti kad vas put odvede u Rovinj.

 1. Stari dio grada

Labirint kamenih uličica i šarenih kućica svakako je mjesto na kojem se želite izgubiti. Ulice Grisia, Montalbano, Trevisol i Garzotto prolaze sredinom starogradske jezgre i usmjerene su prema vrhu poluotoka. A na vrhu ponosno stoji Crkva svete Eufemije. Ulice su pune restorana, galerija i dućana, taman za pauzu i kupovanje suvenira.

 1. Crkva Svete Eufemije

Ova impresivna crkva je najvažniji spomenik u gradu. Na vrhu zgrade je kip Svete Eufemije, zaštitnice Rovinja, koji se okreće ovisno o smjeru vjetra. Zvonik s kipom je visok oko 60 metara, a pogled na grad i okolicu s njega je očaravajući.

 1. Gradski trg

Ovo je glavni rovinjski trg koji se sastoji od palača, zanimljivih građevina i spomenika. Najpoznatiji među njima je Gradska ura, toranj sagrađen u 12. stoljeću, a sat dodan u 14. Na trgu se nalazi i jedna od najstarijih rovinjskih kavana Viecia Batana.

 1. Balbijev luk

Barokni luk koji je danas najpoznatiji i glavni ulaz u stari dio Rovinja. Na njegovom mjestu su nekada bila jedna od sedam gradskih vrata, Vrata stare ribarnice. U 17. stoljeću su srušena i sagrađen je ovaj luk.

 1. Gradska palača

Jedna od brojnih šarenih zgrada u starom dijelu grada je i Gradska palača, poznata kao i Gradska vijećnica jer joj je danas to i funkcija. Smjestila se par koraka od Balbijevog luka, a izgrađena je početkom 14. stoljeća. Mijenjala je od tada i izgled i svrhu pa je jedno vrijeme čak bila korištena kao zatvor.

 1. Šetalište braće Gnot

Šetalište braće Gnot u Starom gradu Rovinja vodi do crkve Svete Eufemije. Ima prekrasan pogled na more i male stjenovite plaže.

 1. Zlatni Rt

Ovaj park šuma jedan je od najvećih rovinjskih prirodnih atrakcija koji osim prekrasnih plaža nudi razne sportske aktivnosti. Idealan je za vožnju biciklom, šetnju, trčanje i tjelovježbu, ali i slobodno penjanje na starom kamenolomu.

 1. Luka Rovinj

U luci se nalaze šetnice uz more s kojih se pruža pogled na grad i otok Sv. Katarine. Kažu da su najljepši zalasci sunca upravo u luci pa savjetujemo da se tamo prošećete predvečer.

 1. Rovinjski arhipelag

Arhipelag se sastoji od dvadesetak otoka, otočića i grebena. Najveći su otoci Sveta Katarina, Sv. Andrija i Sv. Ivan na Pučini.

 1. Limski kanal

Uvala duga 12 km sa statusom zaštićenog krajolika smjestila se dvadesetak minuta vožnje od Rovinja. Nije baš u gradu, ali kad ste već tamo, provozajte se malo, sigurno nećete požaliti. 

 

Više iz kategorije

14.
lip
Napisao Ultra kombi transfer

Kako provesti uspješan team building

12.
lip
Napisao Ultra kombi transfer

Poluotok Karpas - netaknuta oaza Cipra

10.
lip
Napisao Ultra kombi transfer

Aktivan odmor u norveškom raju

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

 • Ultra Media Mass j.d.o.o.
 • Adresa: Ede Murtića 6, Zagreb
 • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
 • E mail: info@ultrakombitransfer.com
 • Radno vrijeme: 00:00-24:00