Učitavanje

Rogoznicu nazivaju srcem Dalmacije jer je geografski smještena upravo u njezino središte. Zbog svojeg je položaja Rogoznica idealno polazište za izlete u užoj i široj okolici, kako kopnom tako i morem. Marina Frapa najljepša je marina Jadrana, vjerojatno jedna od najljepših na cijelom Mediteranu.

No nama su za oko zapele neke malo neobičnije atrakcije, slano jezero uz koje se vežu legende, rt koji je tema znanstvenika od godina prije Krista te podvodni muzej koji ćete sigurno htjet istražiti. Ovo su nam svakako top 3 neobične atrakcije u Rogoznici.

Zmajevo oko

Ovo slano jezero jedinstven je hidrogeomorfološki fenomen istočne obale Jadrana. Smjestilo se na poluotoku Gradina, okružuju ga visoke stijene, a najveća izmjerena dubina je 15 metara. Iako je jezero zainteresiralo i domaće i strane znanstvenike zbog svoje specifičnosti, nama su zanimljivije legende koje se vežu uz njega.

Jedna od njih je priča o braći, od kojih je jedan bio slijep, koji su trebali podijeliti nasljedstvo. Zdravi brat je prevario slijepog, koji ga je prokleo riječima "ako nisi pravedno podijelio, neka se sve pretvori u jezero", pa je tako nastalo jezero. No, u jezeru je živio nemilosrdni zmaj koji je svake godine naplaćivao krvavi danak, uzimao bi najljepšu djevojku i najdeblju ovcu.

Druga priča kaže da je zmaj Murin, izvanbračni sin Here i Posejdona, štitio stanovnike od pljačkaša i osvajača, a zauzvrat su mu svake godine ne najduži dan davali najljepšu djevojku za ženu. Jednoga dana se pojavio Aristoles na krilatom konju Pegazu te se zaljubio u djevojku koja je sljedećeg dana trebala biti predana zmaju. Aristoles je izazvao zmaja na dvoboj te ga smrtno ranio. Zmaj Murin je umirući iskopao vlastite oči, jedno oko je bacio daleko iza Mljeta dok mu je drugo samo skliznulo pod noge i istopilo kamen. U tu kamenu udubinu se ulilo more i tako je nastalo jezero. Prema ovoj legendi, ako se dvoje zaljubljenih okupa u jezeru, bit će jedno drugom vjerni do kraja života.

Punta Planka

Jugoistočno od Rogoznice nalazi se rt Planka koji zemljopisno i klimatski dijeli Jadran na sjeverni i južni. Na ovom se mjestu sudaraju sjeverni i južni vjetrovi, morske struce, ciklone i anticiklone što stvara prirodni spektakl koji nigdje drugdje ne možete doživjeti. Utjecaj rta na vremenske prilike posebno se osjeti u Rogoznici, u kojoj tijekom tri ljetna mjeseca padne svega 60 mm kiše.

Rt Planka se spominje u najstarijim sačuvanim opisima istočne obale Jadrana. Pod nazivom Diomedov rt bio je poznat grčkim pomorcima i prije 6. stoljeća prije Krista. Osim što Ilijada daje naslutiti da je ovdje doplovio i sam Diomed nakon Trojanskog rata, grčki povjesničar Timej je već u 4. stoljeću pr. K. opisao prirodne anomalije koje ovaj rt izaziva. U 3. stoljeću pr. K. je o njemu pisao otac zemljopisa Eratosten, a u 1. stoljeću spominje ga Plinije Stariji u "Prirodoslovlju" koje je prvo enciklopedijsko djelo europske kulture.

Uz Puntu Planku veže se i legenda o trogirskom biskupu iz 11. stoljeća, kršćanskom svecu Ivanu Trogirskom. Priča kaže da je nakon brodoloma kod rta Planka, hodajući po valovima spasio život kralju Kolomanu i svim mornarima. U spomen na njegova čudesna djela, 1324. godine je na tom mjestu izgrađena zavjetna crkva. Crkvica sv. Ivana je zaštićena sakralna baština.

Podvodni muzej

Iako nije službeno muzej, ovo podvodno carstvo potopljenih brodova izgleda upravo tako. U prošlosti nije bilo moguće po nevremenu oploviti rt Planku, mitsko mjesto gdje se sudaraju jugo i bura. Ovo je jedna od najpogibeljnijih plovidbenih točaka istočne obale Jadrana.

Znanstvenici su pokušali rekonstruirati davnu pomorsku tragediju i izgleda da se rimski brod koji je bio natovaren sa 150 amfora punih vina prevrnuo i potonuo na 20 metara dubine gdje je udario u podmorsku hrid. Taj lokalitet je istražen i konzerviran 1998. godine.

Još jedan brod koji je svoje vječno parkiralište našao u rogozničkom podmorju je transportni talijanski brod Ninucciu kojeg je potopila engleska podmornica ratne 1942. godine. Ova je olupina bila neistražena punih 66 godina. Sudbinu ova dva broda dijeli još mnogo njih iz različitih povijesnih razdoblja te je podmorje Rogoznice postalo neslužbeni muzej zanimljiv i turistima i istraživačima.

 

Više iz kategorije

14.
lip
Napisao Ultra kombi transfer

Kako provesti uspješan team building

12.
lip
Napisao Ultra kombi transfer

Poluotok Karpas - netaknuta oaza Cipra

10.
lip
Napisao Ultra kombi transfer

Aktivan odmor u norveškom raju

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Ede Murtića 6, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00