Učitavanje

Mali dragulji u unutrašnjosti Istre

Gradići koje ne smijete propustiti

Ako se nikada niste vozili po unutrašnjosti Istre niste ni svjesni što ste sve propustili. Priroda, vinogradi i mali bajkoviti gradići na brdu s bogatom povijesti smjestili su se upravo tamo. Tradicija, autentični doživljaji, fina vina i bogata gastronomija samo su dio onoga što vas čeka.

Iako ih ima puno više, mi smo odabrali 5 lokacija koje morate posjetiti kada zalutate u unutrašnjost.

 

Grožnjan

Iznad doline rijeke Mirne, na visini od 288 metara smjestio se Grožnjan. Vrhunac je doživio početkom 20. stoljeća, a nakon 2. svjetskog rata ostao je gotovo prazan. 1965. godine je počela obnova i Grožnjan je proglašen gradom umjetnika.

Danas je u gradu dvadesetak galerija i studija, a ljeti se pretvara u pozornicu kojoj se šeću glumci, glazbenici, kipari i svi zaljubljenici u umjetnost. Ulicama se šire zvukovi jazza i klasike, a vama preostaje samo uživati uz čašu vina i prekrasan pogled koji se pruža iz ovog malog gradića.

 

Kotli

Nekada poznati po mlinarima i krojačima, danas zaštićena ruralna sredina, Kotli su selo bez stalnih stanovnika. Rijeka Mirna, padajući preko stijena u slapovima, protječe kroz selo stvarajući u kamenu kotlaste udubine po kojima je selo i dobilo ime.

Šetnja, bicikliranje, ako imate sreće i kupanje glavne su stavke to do liste u Kotlima. Kad vam zatreba bijeg iz gradske gužve, ovo je definitivno mjesto koje bi trebali uzeti u obzir.

 

Višnjan

Višnjan je još jedan mali gradić koji se smjestio na brdu, točnije na 244 metra nadmorske visine. Prvi put se spominje prije više od tisuću godina i njegova duga povijest je vidljiva na svakom koraku. Ono što bi svakako trebali posjetiti je zvjezdarnica, po kojoj je Višnjan i poznat.

U ljetnim mjesecima možete uživati u raznim događanjima. Zna se da je mjesna fešta najbolja, ali  tu su i koncerti, sajmovi i filmske projekcije. Što god odabrali, sigurno nećete pogriješiti.

 

Bale

Na zapadu Istre, opet na brdu, ponosno stoji mali kameni gradić Bale ili Valle, kako vam se više sviđa. Burna povijest i uske kamene ulice, pogled na vinograde i masline daju posebnu čar ovom gradiću. Ako vas privlače srednji vijek i antika, svakako posjetite kriptu Lapidarij koja čuva brojne elemente ovog razdoblja.

Dom mnogih umjetnika poznat je po različitim vrstama umjetnosti, ponajviše glazbe. Ako se nađete u Balama početkom kolovoza moći ćete uživati u zvukovima jazza na Last Minute Open Jazz Festivalu, ulaz je besplatan.

 

Motovun

Za ovaj gradić ste već svi čuli, ali možda niste posjetili, a trebali bi. I Motovun je na brežuljku, što znači da će vas i on očarati prekrasnim pogledom. Današnji izgled potječe još iz srednjeg vijeka, a do vrha motovunskog brijega vodi najduže istarsko stubište s 1052 stepenice.

Naravno, najpoznatiji događaj ovog gradića je Motovunski filmski festival koji se održava već 20 godina. Osim filmova, organiziraju se razne izložbe, koncerti i predavanja. Ne morate biti zaluđeni filmom, ali festival se uvijek isplati posjetiti. Ove godine će festival biti u malo drugačijem izdanju, sve informacije možete pronaći na njihovom webu.

 

 

Više iz kategorije

04.
Sij
Napisao Ultra kombi transfer

Novogodišnje odluke za sve putnike

27.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Top 5 skijališta u Italiji

23.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Gdje ići gledati Polarnu svjetlost

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Froudeova ulica 3, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00