Učitavanje

Izlet u Varaždin

Kako provesti vrijeme u Varaždinu

Smješten sat vremena vožnje sjeverno od Zagreba, Varaždin je idealan za jednodnevni izlet i bijeg od svakodnevice. Poznat je po svojoj baroknoj arhitekturi, ali i po tome da je nekada nosio titulu glavnoga grada Hrvatske. Zvali su ga mali Beč, a u njemu su živjeli mnogi hrvatski plemići i veleposjednici, obrtnici i umjetnici. Šarma i romantike Varaždinu ne nedostaje, pa se upravo zato našao na našem putu. A ako se nađe i na vašem, evo kako možete provesti vrijeme.

Prošećite centrom do Starog grada

Centar grada je pravi mali barokni muzej na otvorenom. Brojne važne barokne građevine, poput vijećnice i katedrale, smjestile su se na glavnom trgu ili, kako ga mještani zovu, Korzo.

Gradska vijećnica je jedna od najstarijih u Europi, sjedište gradske vlasti je u njoj smješteno od 1523. godine. Tijekom prošlosti je mijenjala svoj izgled, a današnji je dobila 1791. godine, nakon što je stara vijećnica izgorjela u požaru.

Varaždinska katedrala dovršena je 1656. godine, ali je konačni izgled dobila tek u 18. stoljeću. Nakon isusovaca, crkvu preuzimaju pavlini, zatim Čazmanski kaptol, a 1997. postala je katedrala novoosnovane Varaždinske biskupije. Ali poznata je i po tome što se u njoj već tradicionalno održava festival barokne glazbe – Varaždinske barokne večeri.

Zgrada hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu je sagrađena 1873. godine, ali i dan danas privlači pažnju svojim izgledom. Djelo je najpoznatijeg srednjoeuropskog graditelja kazališta, bečkog arhitekta Hermanna Helmera, koji za vrijeme gradnje posjećivao Varaždin. Tijekom tih posjeta je pronašao ljubav i na kraju postao varaždinski zet.

Najpoznatija slika Varaždina upravo je dvorac koji se naziva Stari grad. Ova feudalna utvrda je građena od 14. – 19. stoljeća, a tijekom povijesti je pripadao brojnim hrvatskim plemićkim obiteljima. No, od 1925. godine je u vlasništvu grada. Svaki dio dvorca priča svoj dio povijesti, kao i Gradski muzej koji se u njemu nalazi.

Istražite varaždinske muzeje

Varaždin je grad kulture i ništa to ne prikazuje bolje kao popis njegovih muzeja. Stari grad opipljiv je dio varaždinske povijesti, dom mnoštvu artefakata, ali i Gradskom muzeju Varaždin. Gradski muzej priča priču o gradu od Celjskih grofova preko svih vladara do modernog doba.

Osim klasičnih, Varaždin nudi i neke neobičnije muzeje pout Muzeja vatrogastva. Ovaj muzej je najmanji gradski muzej, ali priča veliku priču. Upravo na tom mjestu je davne 1864. godine osnovano prvo dobrovoljno Vatrogasno društvo u ovom dijelu Europe. Muzej anđela se također smjestio u Varaždinu, a sadrži kolekciju anđeoskih umjetnina.

Varaždinski muzej Svijet kukaca mogao bi zvučati kao jeziva katastrofa, ali ova gomila leptira i kornjaša ima više za ponuditi nego što se čini na prvi pogled. Muzej prikazuje nevjerojatne varijacije svijeta prirode, s više od 4.500 vrsta koje možete vidjeti.

Posjetite gradsku tržnicu i Trg tradicijskih obrta

Gradska tržnica, poznatija kao plac, idealno je mjesto za doživjeti grad i ljude puno šarenila i mirisa svježe ubranog voća i povrća. Varaždinski plac mjesto je svakodnevnih susreta i druženja, a igra ključnu ulogu u gastronomskoj ponudi grada.

Obrtnici su bili nezaobilazan dio varaždinske kulture i tradicije, no danas ih je, nažalost, sve manje i manje. Ipak, još uvijek se u gradu može pronaći obrtnika na najmlađem i najmanjem gradskom trgu – Trgu tradicijskih obrta. Ponedjeljkom ne rade, od utorka do subote rade od 10 – 18 h, a nedjeljom od 13 – 18 h, pa ako želite škicnuti ponudu, pripazite na vrijeme.

 

Više iz kategorije

04.
Sij
Napisao Ultra kombi transfer

Novogodišnje odluke za sve putnike

27.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Top 5 skijališta u Italiji

23.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Gdje ići gledati Polarnu svjetlost

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Froudeova ulica 3, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00