Učitavanje

Grad Korčula - top 5 aktivnosti

Kako provesti vrijeme u gradu

Ime otoka Korčule potječe od Korkyre, najstarijeg imena kojim su otok nazvali Dorani, osnivači glavnog naselja. Brojni dokazi upućuju da Korčula ima bogatu povijest, ali povodom dana grada Korčule odlučili smo današnju temu posvetiti aktivnostima u kojima možete uživati u ovom prekrasnom obalnom gradu.

1. Prošećite starim gradom

Kažu da je stari dio grada Korčule jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja, a šetnja njegovim ulicama poput posjete muzeju na otvorenom. Kamo god pogledate okruženi ste prekrasnom povijesnom arhitekturom koja vas vraća u prošlost. Stari dio grada smjestio se na poluotoku koji je okružen kristalno čistim morem, a ulice su uređene tako da štite grad od jakog vjetra i sunca. Iako njegova povijest započinje u 11. stoljeću prije Krista, grad kakav danas imamo priliku vidjeti izgrađen je u 15. i 16. stoljeću pod vlašću Mletačke republike. Upravo njihov utjecaj vidljiv je na izrezbarenim prozorima, balkonima i venecijanskim lavovima. U stari grad najbolje je ući kroz južna kopnena vrata u kuli Veliki Revelin. Prvotno je postojao drveni pokretni most koji je u 18. stoljeću zamijenjen kamenim stepenicama. Nakon što prijeđete gradska vrata, glavna ulica odvest će vas do gradskog trga Korčula, gdje se nalaze katedrala sv. Marka, kuća Marka Pola i druga važna povijesna mjesta. No prije nego počnete razgledavati grad Korčulu, samo zaronite u uske uličice starog grada, prošećite i uživajte u čarobnoj atmosferi ovog mjesta.

2. Posjetite kuću Marka Pola

Nije točno poznato je li slavni putnik Marco Polo doista rođen u Korčuli, no posjet njegovoj navodnoj rodnoj kući jedna je od najboljih stvari u gradu Korčuli. Unutra se nalazi muzej s voštanim figurama u tadašnjim kostimima, ilustracijama koje prikazuju scene iz života putnika i citatima iz njegove knjige. Sama kuća možda nije spektakularna, ali mnogi su ljudi fascinirani poviješću Marka Pola, zbog čega ju toliko žele posjetiti. Zanimljiva je činjenica da je Europa zahvaljujući Marku Polu saznala za papirnati novac i druge izume visoko razvijene kineske civilizacije. Također je donio svilu, začine, tjesteninu i učinio ih nadaleko poznatim.

3. Posjetite katedralu sv. Marka i crkve u starom gradu

U starome gradu postoji gotovo desetak crkava, malih kapelica i drugih vjerskih mjesta. Katedrala Sv. Marka iz 15. stoljeća najviša je građevina na Korčuli, a izgrađena je na najvišoj točki starog grada. U katedrali se čuva ikona Gospe od Otoka iz 14. stoljeća kojoj se pripisuje spas Korčule od napada osmanske mornarice. Ljubitelji povijesti i arhitekture će u njoj zasigurno uživati. Ne tako velike, ali jednako bitne su i crkva Sv. Mihovila, Crkva Gospojine, Crkva Svih Svetih i crkva Sv. Petra.

4. Saznajte više o gradu Korčuli i Marku Polu posjetom muzejima

Iako je cijeli stari dio grada muzej na otvorenom, postoji i nekoliko izložbi koje vrijedi posjetiti. Ako želite saznati više o povijesti grada, najbolje je posjetiti Gradski muzej Korčula koji se nalazi u elegantnoj palači Gabrielis. Vrijedi posjetiti i Opatsku Riznicu, Muzej ikona i Muzej Marka Pola.

5. Opustite se na jednoj od plaža u gradu

Nakon istraživanja grada po vrućem ljetnom danu nema ništa bolje od kupanja u kristalno čistom tirkiznom moru. Ako želite ostati u starome gradu, lijepo mjesto za kupanje je mala šljunčana plaža Puntin na sjeveru poluotoka ili kupalište Zakerjan koje se smjestilo na istočnoj strani ispod zidina. Za kupanje s pogledom na stari grad preporučujemo plažu Ispod Duvana. Najstarija i najpopularnija plaža u gradu je plaža Banje, šljunčana plaža duga oko 100 metara. Odmah iza nje po popularnosti je plaža Luka Korčulanska koja je idealna za obitelj, a nudi osvježenje u nekim od barova i hlad pod starim borovima.

Drage Korčulanke i Korčulani, sretan vam vaš dan!

Više iz kategorije

04.
Sij
Napisao Ultra kombi transfer

Novogodišnje odluke za sve putnike

27.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Top 5 skijališta u Italiji

23.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Gdje ići gledati Polarnu svjetlost

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Froudeova ulica 3, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00