Učitavanje

Dugi otok - duga povijest uz prekrasne plaže

Dugi otok, iako nije najdulji, dobio je ime zbog svoje dužine od 45 kilometara. Na južnom dijelu otoka smjestio se park prirode Telašćica kojeg karakteriziraju strme, očaravajuće litice, dok se na sjevernom djelu otoka možete kupati u brojnim uvalama.
12 mjesta na otoku pravi su mali raj za opuštanje i uživanje, ali i ljetne fešte. Dan nek bude rezerviran za upijanje sunca, a večer za feštanje uz zvukove domaće glazbe i tradicionalna jela.

Povijest Dugog otoka

Za ljubitelje povijesti Dugi otok nudi brojne zanimljivosti. Svoju povijest piše tisućama godina čemu svjedoče brojni ostaci raznih građevina. Stanovnika je bilo već u starijem i srednjem kamenom dobu, a u pećini Vlakno pronađeni su ostaci ljudskog kostura čija se starost procijenjena na 11 000 godina. Prozvali su ga najstarijim Dalmatincem i dali mu ime Šime. Šime je umro s 40 godina, a bio visok između 168 i 172 centimetra.

Brojni ostaci keramičkih ulomaka, manjih spomenika i gospodarskih zdanja svjedoče o antičkom vremenu, a najpoznatiji iz tog doba su ostaci rimskog kompleksa u Maloj Proversi. Osim toga, zavjetni spomenik carskog roba Euhemera u čast božici Dijani svjedoče o tome da je na području žmanskog jezera nekada postojalo carsko imanje.

Iz ranokršćanskog i predromaničkog razdoblja datiraju brojne crkve, od kojih su mnoge dobro i očuvane. Za crkvu Sv. Ante se vjeruje da potječe iz prvih kršćanskih vremena, a današnje vrijeme se u njoj svake godine održava svečana misa.

Povijest ovog otoka je doista impresivna, a na vama je da odaberete koji dio ćete istražiti. Znamo da je ljeto ipak prvenstveno rezervirano za kupanje pa u nastavku pročitajte gdje se možete okupati, mi imamo tri favorita.

Plaže Dugog otoka

Jedna od najpoznatijih plaža zadarske županije smjestila se upravo na Dugom otoku, na sjeverozapadnoj obali. Plaža Sakarun je duga oko 800 metara, a svoju popularnost postigla je bjelinom pijeska i čistoćom mora. Dubina mora je na udaljenosti od 250 metara tek 3,5 metra što ovoj plaži daje veliku površinu pogodnu za kupanje, posebno za obitelji s djecom. Lako je dostupna te do nje možete doći automobilom, biciklom ili pješke iz obližnjeg mjesta Soline. Za opuštanje nakon morskih aktivnosti i osvježenje uz koktel i čarobni pogled na cijelu plažu i brodice poslužit će beach bar koji garantira dobru zabavu.

Plaža Veli Rat svoje je ime dobila po svjetioniku koji se na njoj nalazi, a najviši je u Hrvatskoj. Svjetionik je postao prava turistička atrakcija s kojeg možete proučiti Dugi otok i okolicu. Na ovoj stjenovitoj plaži možete uživati u pogledu na otvoreno more, a zbog svoje pozicije ima najljepše zalaske sunca. Ako želite uživati u samoći i čistoj prirodi, ova plaža je idealna za vas.

U blizini malenog mjesta Dragove smjestila se šljunčana plaža Veli Žal čije je dno prekriveno finim bijelim pijeskom. Do plaže lako možete automobilom, ali nema nikakvih turističkih sadržaja pa ne zaboravite ponijeti hranu i piće sa sobom. Kao i plaža Veli Rat, zalasci sunca su must see jer kad zalazi izgleda kao da uranja u more i definitivno ostavlja bez daha.

Gdje god se okrenuli čeka vas bistro plavo more koje mami svojom ljepotom i skrivene uvale s netaknutom prirodom za sve one željne mira i privatnosti. Osim kupanja, ovaj otok nudi i razne aktivnosti poput kayakinga u uvali Telašćica, planinarenja na najviši vrh otoka koji možda nije visok, ali je izazovan te ronjenja i istraživanja veličanstvenih morskih dubina.

 

 

Više iz kategorije

04.
Sij
Napisao Ultra kombi transfer

Novogodišnje odluke za sve putnike

27.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Top 5 skijališta u Italiji

23.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Gdje ići gledati Polarnu svjetlost

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Froudeova ulica 3, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00