Učitavanje

Advent u Tallinnu

Tallinn je povijesni glavni grad i kulturno središte Estonije. Njegov stari grad je jedan od najbolje očuvanih starih gradova te se zbog toga našao na UNESCO - vom popisu svjetske baštine. Ponekad naziva i Silicijskom dolinom Europe zbog svog tehnološkog napretka i velikog broja tehnoloških start-upova, a čak je bio i baza za stvaranje i testiranje prve 5G mreže.

Tallinn je odlična destinacija za posjetiti u bilo koje doba godine, ali zimi je poseban i čaroban. Božićni sajam u Tallinnu je bio proglašen najboljim božićnim sajmom u Europi 2019. i traje od kraja studenog do početka siječnja. Ako se pitate hoće li biti snijega, zime u Tallinnu su ispod nule i snježne od prosinca do ožujka, tako da vam bijelu božićnu bajku skoro pa možemo garantirati. Pripremite toplu odjeću jer snijega već ima, a temperatura je oko nule.

Posjetite najstarije božićno drvce u Europi i božićni sajam

Dobro, nije najstarije, ali tradicija postavljanja božićnog drvca je. Tallinn nosi titulu grada koji je imao prvo izloženo drvce u Europi, još davne 1441. godine. Božićno drvce se još uvijek svake godine postavlja u središte Trga gradske vijećnice i ima veliko značenje za Estonce.

Bor i štandovi su poslagani tako da sve skupa izgleda kao velika zvijezda s drvcem u sredini. Ove godine na božićnom drvcu dominiraju ornamenti u obliku srca koji su odabrani za ukrašavanje božićne tržnice iz više razloga. Srce je simbol ljubavi, a Božić je vjerojatno jedan od najsrdačnijih blagdana uopće. Ali i stari grad Tallinn, mjesto održavanja adventa, ima oblik srca kada se gleda iz zraka, a stari grad se reklamira kao srce grada.

Svake godine više od pola milijuna ljudi, gostiju i znatiželjnika posjećuje božićni sajam u Tallinnu iz blizine i iz daleka. Djeci zabavu osiguravaju vrtuljci i Djed Mraz koji u svojoj kućici dijeli slatkiše onima koji su bolji u recitiranju stihova. Na adventu možete kupiti visokokvalitetne rukotvorine od svih vrsta sitnica do praktičnih zimskih dodataka, a svoj trbuh možete napuniti medenjacima i izdašnim božićnim pečenjima. Osim dobro poznatih božićnih jela, u ponudi su i potpuno nova koja su savršena za božićno vrijeme.

Božićni duh održava, kao i uvijek, prigodan kulturni program. Vikendom se na pozornici Božićnog sajma pojavljuju različite skupine iz Estonije i inozemstva, a na pozornicu tijekom adventa izlazi oko 3000 izvođača.

Zagrijte se s Glögijem ili toplom jabukovačom

Nakon što ste obišli sve što ste htjeli i vjerojatno se smrznuli, vrijeme je za zagrijavanje. Nad Trgom Gradske vijećnice širi se pikantan miris kuhanog vina i ne možete mu odoljeti.  Ovo toplo božićno piće servira se u vrlo širokom asortimanu, različitih okusa, kako za djecu tako i za odrasle.

Pogledajte Stari grad Tallinna odozgo

Jedna od naših omiljenih stvari u bilo kojem gradu je vidjeti ga odozgo, a postoji bezbroj vidikovaca diljem Tallinna zahvaljujući uglavnom netaknutim srednjovjekovnim gradskim zidinama. Nedaleko od Trga nalaze se dva glavna vidikovca -  Kohtuotsa i Patkuli.  Oba su označena na Google kartama i pristup je slobodan, ali postaju popularna među turističkim grupama pa bi mogla biti malo gužva.

Tallinn nudi još mnogo toga, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom. Ovaj put samo božićno izdanje i uživanje u zimskom ugođaju.

Više iz kategorije

04.
Sij
Napisao Ultra kombi transfer

Novogodišnje odluke za sve putnike

27.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Top 5 skijališta u Italiji

23.
Pro
Napisao Ultra kombi transfer

Gdje ići gledati Polarnu svjetlost

Pitanja? Komentari? Nedoumice? Javite nam se!

  • Ultra Media Mass j.d.o.o.
  • Adresa: Froudeova ulica 3, Zagreb
  • Kontakt: +385 (98) 9900 - 913
  • E mail: info@ultrakombitransfer.com
  • Radno vrijeme: 00:00-24:00